Službeni glasnik BiH, broj 35/21
Ovaj akt nije unešen na bosanskom jeziku.
Na osnovu člana 17. stav 2. i člana 72. Zakona o hrani ("Službeni glasnik BiH", broj 50/04) i člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08), Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, na 36. sjednici održanoj 5. maja 2021. godine, donijelo je
PRAVILNIK
O DOPUNAMA PRAVILNIKA O VOĆNIM DŽEMOVIMA, ŽELEIMA, MARMELADAMA, PEKMEZIMA I ZASLAĐENOM KESTEN PIREU
Član 1.
U Pravilniku o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezima i zaslađenom kesten pireu ("Službeni glasnik BiH", broj 85/12) u Aneksu I Dio I iza tačke 10. dodaje se tačka 10a. koja glasi:
"10a. Mućeni pekmez od drijena je proizvod nastao hladnom preradom ploda drijena bez termičke obrade, sa dodatkom šećera i bez dodavanja sredstva za želiranje. Količina šećera koju je dozvoljeno dodati u mućeni pekmez od drijena iznosi najviše do 40%, u odnosu na ukupnu količinu voća. Mućeni pekmez od drijena sadrži pH vrijednost maksimalno 3,5."
U Aneksu I Dio II dodaje se alineja 3. koja glasi:
"- proizvod iz tačke 10a. iz Dijela I. ovog Aneksa mora sadržavati najmanje 50% rastvorljive suhe materije određene refraktometrom."
Član 2.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku BiH".