PRAVILNIK
O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O MAKSIMALNO DOZVOLJENIM KOLIČINAMA ODREĐENIH KONTAMINANATA U HRANI
Član 2.
Član 3.
Član 4.
"Hrana (1) |
Maksimalno dozvoljena količina (μg/kg) |
|
2.2.11. |
Začini, uključujući sušene začine |
|
Piper spp. (plodovi, uključujući bijeli i crni papar) Myristica fragrans (muškatni oraščić) Zingiber officinale (đumbir) Curcuma longa (kurkuma) |
15 |
|
Capsicum spp. (sušeni plodovi, cijeli ili samljeveni, uključujući čili, čili u prahu, feferone (kajenska paprika) i papričicu |
20 |
|
Mješavine začina koje sadržavaju jedan od prethodno navedenih začina |
15" |
"Hrana (1) |
Maksimalno dozvoljena količina (μg/kg) |
|
4.1. |
3-monohlorpropandiol (3-MCPD) |
|
4.1.1 |
Hidrolizirani protein povrća (30) |
20 |
4.1.2. |
Umak od soje (30) |
20 |
4.2. |
Glicidil esteri masnih kiselina izraženi kao glicidol |
|
4.2.1 |
Biljna ulja i masti koji se stavljaju na tržište za krajnjeg korisnika ili za upotrebu kao sastojak hrane, osim hrane iz tačke 4.2.2. |
1000 |
4.2.2. |
Biljna ulja i masti namijenjeni proizvodnji dječje hrane i prerađene hrane na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu (3) |
500 |
4.2.3. |
Početna hrana za dojenčad, prijelazna hrana za dojenčad i hrana za posebne medicinske potrebe namijenjena dojenčadi i maloj djeci (u prahu) (3) (29) |
75 do 30.6.2019. 50 od 1.7.2019. |
4.2.4. |
Početna hrana za dojenčad, prijelazna hrana za dojenčad i hrana za posebne medicinske potrebe namijenjena dojenčadi i maloj djeci (tečna) (3) (29) |
10,0 do 30.6.2019. 6,0 od 1.7.2019. " |
"10.3. |
Cijanovodična kiselina, uključujući cijanovodičnu kiselinu vezanu u cijanogene glikozide |
|
10.3.1. |
Neprerađene cijele, mrvljene, mljevene, gnječene i sjeckane jezgre marelice stavljene na tržište za krajnjeg potrošača (55)(56) |
20,0" |
Član 5.
Član 6.
VM broj 209/18
5. novembra 2018. godine
Sarajevo
Predsjedavajući
Vijeća ministara BiH
Dr. Denis Zvizdić, s. r.
2014 © JP NIO Službeni list Bosne i Hercegovine. Sva Prava Pridržana.