PRAVILNIK
O MAKSIMALNO DOZVOLJENIM KOLIČINAMA ZA ODREĐENE KONTAMINANTE U HRANI
DIO PRVI - OPĆE ODREDBE
Član 1.
(Predmet)
Član 2.
(Definicija)
Član 3.
(Izuzeci od primjene odredbi)
DIO DRUGI - POSEBNE ODREDBE
POGLAVLJE I. PROCEDURE
Član 4.
(Ograničenja)
Član 5.
(Stavljanje na tržište)
Član 6.
(Mjere)
POGLAVLJE II. MAKSIMALNO DOZVOLJENE KOLIČINE
Član 7.
(Opća pravila)
Član 8.
(Sušena, razrijeđena, prerađena i složena hrana)
Član 9.
(Zabrana upotrebe, miješanja i detoksifikacije)
Član 10.
(Posebne odredbe za kikiriki, ostale sjemenke uljarica, orašaste plodove, sušeno voće, rižu i kukuruz)
Član 11.
(Posebne odredbe za kikiriki, druge sjemenke uljarica, proizvode dobivene od njih i žitarice)
Član 12.
(Posebne odredbe za zelenu salatu)
Član 13.
(Uzorkovanja i analize)
Član 14.
(Praćenje i izvještavanje)
DIO TREĆI - PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Član 15.
(Prijelazne odredbe)
Član 16.
(Prestanak važenja propisa)
Član 17.
(Stupanje na snagu i primjena)
VM broj 135/14
8. jula 2014. godine
Sarajevo
Predsjedavajući
Vijeća ministara BiH
Vjekoslav Bevanda, s. r.
Maksimalno dozvoljena količina za određene kontaminante u hrani(1)
Dio I Nitrati
Hrana (1) |
Maksimalno dozvoljena količina (mg NO3/kg) (MDK) |
||
1.1 |
Svježi špinat (Spinacia oleracea)(2) |
|
3500 |
1.2 |
Konzervirani, duboko-smrznuti ili smrznuti špinat |
|
2 000 |
1.3 |
Svježa zelena salata (Lactuca sativa L.) (zaštićena i uzgajana na otvorenom) izuzev zelene salate navedene u tački 1.4. |
Berba od 1. oktobra do 31. marta: salata uzgajana pokrivena |
5 000 |
Berba od 1. oktobra do 31. marta: salata uzgajana na otvorenom |
4 000 |
||
Berba od 1. aprila do 30. septembra: salata uzgajana pokrivena |
4 000 |
||
Berba od 1. aprila do 30. septembra: salata uzgajana na otvorenom |
3 000 |
||
1.4 |
"Iceberg"(kristal) vrsta zelene salate |
salata uzgajana pokrivena |
2 500 |
salata uzgajana na otvorenom |
2 000 |
||
1.5 |
Rukola (Eruca sativa, Diplotaxis sp, Brassica tenuifolia, Sisymbrium tenuifolium) |
Berba od 1. oktobra do 31. marta: |
7 000 |
Berba od 1. aprila do 30. septembra: |
6 000 |
||
1.6 |
Prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za bebe, za dojenčad i malu djecu (3) (4) |
|
200 |
Dio II. Mikotoksini
Hrana (1) |
Maksimalno dozvoljena količina (μg/kg) (MDK) |
|||
2.1 |
Aflatoksini |
B1 |
Suma B1, B2, G1 i G2 |
M1 |
2.1.1. |
Kikiriki i druge sjemenke uljarica(40) koji će se podvrgnuti sortiranju, ili drugoj fizikalnoj obradi, prije ljudske konzumacije ili upotrebe kao sastojka u hrani sa izuzetkom: - kikirikija i drugih sjemenki uljarica za mrvljenje radi proizvodnje rafiniranog biljnog ulja |
8,0 (5) |
15,0 (5) |
— |
2.1.2. |
Bademi, pistacije i koštice kajsije koji će se podvrgnuti sortiranju, ili drugoj fizikalnoj obradi, prije ljudske konzumacije ili upotrebe kao sastojka u hrani |
12,0 (5) |
15,0 (5) |
— |
2.1.3. |
Lješnici i brazilski orasi koji će se podvrgnuti sortiranju, ili drugoj fizikalnoj obradi, prije ljudske konzumacije ili upotrebe kao sastojka u hrani |
8,0 (5)
|
15,0 (5)
|
— |
2.1.4. |
Orašasti plodovi, izuzev orašastih plodova iz 2.1.2. i 2.1.3. koji će se podvrgnuti sortiranju, ili drugoj fizikalnoj obradi, prije ljudske konzumacije ili upotrebe kao sastojka u hrani |
5,0 (5) |
10,0 (5) |
— |
2.1.5. |
Kikiriki i druge sjemenke uljarica(40) i proizvodi iz njihove prerade namijenjeni za neposrednu ishranu ljudi ili korištenje kao sastojka u hrani sa izuzetkom: - sirovih biljnih ulja namijenjenih za rafiniranje - rafiniranih biljnih ulja |
2,0 (5) |
4,0 (5) |
— |
2.1.6. |
Bademi, pistacije i koštice kajsije namijenjene za neposrednu ishranu ljudi ili za korištenje kao sastojka u hrani(41) |
8,0 (5) |
10,0 (5) |
— |
2.1.7. |
Lješnici i brazilski orasi namijenjeni za neposrednu ishranu ljudi ili za korištenje kao sastojka u hrani (41) |
5,0 (5) |
10,0 (5) |
|
2.1.8. |
Orašasti plodovi, osim orašastih plodova iz 2.1.6. i 2.1.7. i proizvodi iz njihove prerade, namijenjeni za neposrednu ishranu ljudi ili za korištenje kao sastojka u hrani |
2,0 (5) |
4,0 (5) |
— |
2.1.9. |
Suho voće, osim sušenih smokvi, koje će se podvrgnuti sortiranju, ili drugoj fizikalnoj obradi, prije ljudske konzumacije ili upotrebe kao sastojka u hrani |
5,0 |
10,0 |
— |
2.1.10. |
Suho voće, osim sušenih smokvi, i proizvodi iz njihove prerade namijenjeni za neposrednu ishranu ljudi ili za korištenje kao sastojka u hrani |
2,0 |
4,0 |
— |
2.1.11. |
Sve žitarice i svi proizvodi dobiveni od njih, uključujući i prerađene proizvode od žitarica, osim hrane pod rednim brojevima 2.1.12., 2.1.15. i 2.1.17. |
2,0 |
4,0 |
— |
2.1.12. |
Kukuruz i riža koji će se podvrgnuti sortiranju, ili drugoj fizikalnoj obradi, prije ljudske konzumacije ili upotrebe kao sastojka u hrani |
5,0 |
10,0 |
— |
2.1.13. |
Sirovo mlijeko(6), termički obrađeno mlijeko i mlijeko za izradu proizvoda na bazi mlijeka |
— |
— |
0,050 |
2.1.14. |
Sljedeće vrste začina: Capsicum spp. (sušeni plodovi začina, cijeli ili mljeveni, uključujući i čili, čili u prahu, kajenski biber i papriku) Piper spp (plodovi začina, uključujući bijeli i crni biber) Myristica fragrans (muškatni oraščić) Zingiber officinale (đumbir) Curcuma longa (kurkuma) Mješavine začina koje sadrže jedan ili više navedenih začina |
5,0 |
10,0 |
— |
2.1.15. |
Prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za bebe, za dojenčad i malu djecu (3) (7) |
0,10 |
— |
— |
2.1.16. |
Formule za dojenčad i formule nakon dojenja, uključujući početno i prijelazno mlijeko za dojenčad(4) (8) |
— |
— |
0,025 |
2.1.17. |
Dijetalna hrana za specijalne medicinske potrebe(9) (10) namijenjena posebno za dojenčad |
0,10 |
— |
0,025 |
2.1.18. |
Sušene smokve |
6,0 |
10,0 |
— |
2.2 |
Ohratoksin A |
|
||
2.2.1 |
Neprerađene žitarice |
5,0 |
||
2.2.2 |
Svi proizvodi dobiveni iz neprerađenih žitarica, uključujući proizvode od prerađenih žitarica i žitarica namijenjenih za direktnu ljudsku konzumaciju uz izuzetak hrane koja je navedena u tačkama 2.2.9., 2.2.10. i 2.2.13. |
3,0 |
||
2.2.3 |
Sušeno voće loze: - grožđa (Vitis vinifera apyrena), - rozine grožđice (racemus) i - sultana grožđice (eng. Thompson Seedless) |
10,0 |
||
2.2.4 |
Pržena zrna kafe i mljevena pržena kafa, izuzev rastvorljive kafe |
5,0 |
||
2.2.5 |
Rastvorljiva kafa (instant kafa) |
10,0 |
||
2.2.6 |
Vino (uključujući pjenušavo vino, izuzev liker vina i vina s jačinom alkohola od ne manje od 15% vol) i voćno vino(11) |
2,0 (12) |
||
2.2.7 |
Aromatizirano vino, aromatizirana pića na bazi vina i aromatizirani kokteli od vinskih proizvoda(13) |
2,0 (12) |
||
2.2.8 |
Sok od grožđa, koncentrirani sok od grožđa nakon vraćanja u prvobitno stanje, nektar od grožđa, slatko vino od grožđa i koncentrirano slatko vino od grožđa nakon vraćanja u prvobitno stanje, namijenjeni za direktnu ljudsku konzumaciju(14) |
2,0 (12) |
||
2.2.9 |
Prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za bebe, za dojenčad i malu djecu (3) (7) |
0,50 |
||
2.2.10 |
Dijetalna hrana za specijalne medicinske potrebe(9) (10) namijenjena posebno za dojenčad i malu djecu |
0,50 |
||
2.2.11 |
Začini uključujući sušene začine Piper spp (plodovi začina, uključujući bijeli i crni biber) Myristica fragrans (muškatni oraščić) Zingiber officinale (đumbir) Curcuma longa (kurkuma) Capsicum spp. (sušeni plodovi začina, cijeli ili mljeveni, uključujući čili, čili u prahu, kajenski biber i papriku) Mješavine začina koje sadrže jedan ili nekoliko već navedenih začina |
15 μg/kg 30 µg/kg do 31.12.2014. 15 µg/kg od 1. 1. 2015. 15 μg/kg |
||
2.2.12. |
Slatki korijen, sladić (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflate i druge vrste) |
|
||
2.2.12.1. |
Korijenje slatkog korijena (sladića), sastojak za biljnu infuziju |
20 μg/kg |
||
2.2.12.2. |
Ekstrakt slatkog korijena (sladića)(42) koji se koristi u hrani, naročito u pićima i slatkišima |
80 µg/kg |
||
2.2.13. |
Pšenični gluten koji se ne prodaje neposredno potrošaču |
8,0 |
||
2.3 |
Patulin |
|
||
2.3.1 |
Voćni sokovi, koncentrirani voćni sokovi nakon vraćanja u prvobitno stanje i voćni nektari (14) |
50 |
||
2.3.2 |
Alkoholna pića(15), jabukovača i druga fermentirana pića dobivena od jabuka ili koja sadrže sok od jabuke |
50 |
||
2.3.3 |
Čvrsti proizvodi od jabuke, uključujući kompot od jabuka, pire od jabuka namijenjen za direktnu konzumaciju uz izuzetak hrane koja je navedena u 2.3.4. i 2.3.5. |
25 |
||
2.3.4 |
Sok od jabuke i čvrsti proizvodi od jabuke, uključujući kompot od jabuka i kašu od jabuka, za dojenčad i malu djecu (16) koji su označeni i prodaju se kao takvi (4) |
10,0 |
||
2.3.5 |
Hrana za bebe osim prerađene hrane na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu (3) (4) |
10,0 |
||
2.4 |
Deoksinivalenol(17) |
|
||
2.4.1 |
Neprerađene žitarice (18) (19) osim durum pšenice, zobi i kukuruza |
1 250 |
||
2.4.2 |
Neprerađeni durum pšenica i zob (18) (19) |
1 750 |
||
2.4.3 |
Neprerađeni kukuruz (18), sa izuzetkom neprerađenog kukuruza namijenjenog za preradu mokrim mljevenjem(37) |
1 750 (20) |
||
2.4.4 |
Žitarice namijenjene za direktnu ljudsku konzumaciju, žitno brašno, mekinje kao konačni proizvod koji se nudi na tržištu za direktnu ljudsku konzumaciju i klice, sa izuzetkom hrane koja je navedena u 2.4.7., 2.4.8. i 2.4.9. |
750 |
||
2.4.5 |
Tjestenina (suha) (22) |
750 |
||
2.4.6 |
Hljeb (uključujući male pekarske proizvode), peciva, biskviti, grickalice od žitarica i žitarice za doručak |
500 |
||
2.4.7 |
Prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za bebe, za dojenčad i malu djecu (3) (7) |
200 |
||
2.4.8 |
Mljevene frakcije kukuruza s veličinom čestice > 500 mikrona koje potpadaju pod CN kod 1103 13 ili 1103 20 40 i drugi proizvodi dobiveni mljevenjem kukuruza s veličinom čestice preko 500 mikrona koji se ne koriste za direktnu ljudsku upotrebu a potpadaju pod CN kod 1904 10 10 |
750 (20) |
||
2.4.9 |
Mljevene frakcije kukuruza s veličinom čestice ≤ 500 mikrona koje potpadaju pod CN kod 1102 20 i drugi proizvodi dobiveni mljevenjem kukuruza s veličinom čestice od ili ispod 500 mikrona koji se ne koriste za direktnu ljudsku upotrebu a potpadaju pod CN kod 1904 10 10 |
1250(20) |
||
2.5 |
Zearalenon (17) |
|
||
2.5.1 |
Neprerađene žitarice (18) (19) osim kukuruza |
100 |
||
2.5.2 |
Neprerađeni kukuruz (18) sa izuzetkom neprerađenog kukuruza namijenjenog za preradu mokrim mljevenjem(37) |
350 (20) |
||
2.5.3 |
Žitarice namijenjene za direktnu ljudsku konzumaciju, žitno brašno, mekinje kao konačni proizvod koji se nudi na tržištu za direktnu ljudsku konzumaciju i klice, sa izuzetkom hrane koja je navedena u 2.5.6., 2.5.7., 2.5.8., 2.5.9. i 2.5.10. |
75 |
||
2.5.4 |
Rafinirano kukuruzno ulje |
400 (20) |
||
2.5.5 |
Hljeb (uključujući male pekarske proizvode), peciva, biskviti, grickalice od žitarica i žitarice za doručak, izuzev grickalica od kukuruza i žitarica za doručak na bazi kukuruza |
50 |
||
2.5.6 |
Kukuruz namijenjen za direktnu ljudsku upotrebu, grickalice od kukuruza i žitarice za doručak na bazi kukuruza |
100 (20) |
||
2.5.7 |
Prerađena hrana na bazi žitarica (izuzev prerađene hrane na bazi kukuruza) i hrana za bebe, za dojenčad i malu djecu (3) (7) |
20 |
||
2.5.8 |
Prerađena hrana na bazi kukuruza za dojenčad i malu djecu (3) (7) |
20 (20) |
||
2.5.9 |
Mljevene frakcije kukuruza s veličinom čestice > 500 mikrona koje potpadaju pod CN kod 1103 13 ili 1103 20 40 i drugi proizvodi dobiveni mljevenjem kukuruza s veličinom čestice > 500 mikrona a koji se ne koriste za direktnu ljudsku upotrebu a potpadaju pod CN kod 1904 10 10 |
200 (20) |
||
2.5.10 |
Mljevene frakcije kukuruza s veličinom čestice ≤ 500 mikrona koje potpadaju pod CN kod 1102 20 i drugi proizvodi dobiveni mljevenjem kukuruza s veličinom čestice ≤ 500 mikrona a koji se ne koriste za direktnu ljudsku upotrebu a potpadaju pod CN kod 1904 10 10 |
300 (20) |
||
2.6 |
Fumonisini |
Suma B1 i B2 |
||
2.6.1 |
Neprerađeni kukuruz (18) sa izuzetkom neprerađenog kukuruza namijenjenog za preradu mokrim mljevenjem(37) |
4 000 (23) |
||
2.6.2 |
Kukuruz namijenjen za direktnu ljudsku upotrebu, hrana na bazi kukuruza namijenjena za direktnu ljudsku upotrebu, sa izuzetkom hrane koja je navedena u 2.6.3. i 2.6.4. |
1000(23) |
||
2.6.3 |
Žitarice za doručak na bazi kukuruza i grickalice na bazi kukuruza |
800 (23) |
||
2.6.4 |
Prerađena hrana na bazi kukuruza i hrana za bebe, za dojenčad i malu djecu (3) (7) |
200 (23) |
||
2.6.5 |
Mljevene frakcije kukuruza s veličinom čestice > 500 mikrona koje potpadaju pod CN kod 1103 13 ili 1103 20 40 i drugi proizvodi dobiveni mljevenjem kukuruza s veličinom čestice > 500 mikrona koji se ne koriste za direktnu ljudsku upotrebu a potpadaju pod CN kod 1904 10 10 |
1400 (23) |
||
2.6.6 |
Mljevene frakcije kukuruza s veličinom čestice ≤ 500 mikrona koje potpadaju pod CN kod 1102 20 i drugi proizvodi dobiveni mljevenjem kukuruza s veličinom čestice ≤ 500 mikrona koji se ne koriste za direktnu ljudsku upotrebu a potpadaju pod CN kod 1904 10 10 |
2000(23) |
||
2.7 |
T-2 i HT-2 toksini (17) |
Suma T-2 i HT-2 toksina |
||
2.7.1 |
Neprerađene žitarice (18) i proizvodi od žitarica |
|
Dio III. Metali
Hrana (1) |
Maksimalno dozvoljena količina (mg/kg vlažne mase) (MDK) |
|
3.1 |
Olovo |
|
3.1.1 |
Svježe mlijeko (6), termički obrađeno mlijeko i mlijeko za proizvodnju proizvoda na bazi mlijeka |
0,020 |
3.1.2 |
Formule za dojenčad i formule nakon dojenja (4) (8) |
0,020 |
3.1.3 |
Meso (izuzev iznutrica) goveda, ovaca, svinja i peradi (6) |
0,10 |
3.1.4 |
Iznutrice goveda, ovaca, svinja i peradi (6) |
0,50 |
3.1.5 |
Mišićno meso ribe (24) (25) |
0,30 |
3.1.6 |
Ljuskari (Crustaceae) (26): mišićno meso krakova i abdomena(44). U slučaju rakova i rakovima sličnih tvrdokožaca (kratkorepi morski rakovi – Brachyura i deseteronošci Anomura) mišićno meso iz krakova |
0,50 |
3.1.7 |
Živi školjkaši (26) |
1,5 |
3.1.8 |
Glavonošci (bez unutrašnjih organa) (26) |
1,0 |
3.1.9 |
Mahunarke(27), žitarice i zrna mahunarki |
0,20 |
3.1.10. |
Povrće, osim glavičastog povrća, lisnatog povrća, svježeg ljekovitog bilja, gljiva i morskih algi (27). Za krompir maksimalna količina se primjenjuje na oguljene krompire |
0,10 |
3.1.11. |
Glavičasto povrće, lisnato povrće i sljedeće gljive(43): Agaricus bisporus (obična gljiva), Pleurotus ostreatus (bukovača), Lentinula edodes (Shiitake gljive)(27) |
0,30 |
3.1.12. |
Voće, izuzev jagodičastog voća i malog voća (27) |
0,10 |
3.1.13. |
Jagodičasto voće i malo voće (27) |
0,20 |
3.1.14. |
Masnoće i ulja, uključujući mliječnu masnoću |
0,10 |
3.1.15. |
Voćni sokovi, koncentrirani voćni sokovi vraćeni u prvobitno stanje i voćni nektari (14) |
0,050 |
3.1.16. |
Vino (uključujući pjenušavo vino, izuzev liker vina), jabukovača, kruškovača i voćna vina (11) |
0,20 (28) |
3.1.17. |
Aromatizirano vino, aromatizirana pića na bazi vina i aromatizirani kokteli od proizvoda vina (13) |
0,20 (28) |
3.1.18. |
Dodaci ishrani (39) |
3,0 |
3.2. |
Kadmij |
|
3.2.1. |
Meso (izuzev iznutrica) goveda, ovaca, svinja i peradi (6) |
0,050 |
3.2.2. |
Konjsko meso, izuzev iznutrica(6) |
0,20 |
3.2.3. |
Jetra goveda, ovaca, svinja, peradi i konja(6) |
0,50 |
3.2.4. |
Bubreg goveda, ovaca, svinja, peradi i konja(6) |
1,0 |
3.2.5. |
Mišićno meso ribe (24) (25), izuzev vrsta koje su navedene u 3.2.6., 3.2.7. i 3.2.8. |
0,050 |
3.2.6. |
Mišićno meso sljedećih vrsta ribe(24)(25): - bonito (Sarda sarda) - obični dvotrakasti arbun (Diplodus vulgaris) - jegulja (Anguilla anguilla) - sivi cipol (Mugil labrosus labrosus) - konjska skuša ili lokarda (Trachurus species) - skuša (Scomber species) - luvar (Luvarus imperialis) - sardina (Sardina pilchardus) - sardinope (Sardinops species) - tuna (Thunnus species, Euthynnus species, Katsuwonus pelamis) - klinasti list (Dicologoglossa cuneat) |
0,10 |
3.2.7. |
Mišićno meso tune u obliku metka (Auxis species) (24)(25) |
0,20 |
3.2.8. |
Mišićno meso sljedećih riba(24)(25) Srdela (Engraulis species) Sabljarka (Xiphias gladius) |
0,30 |
3.2.9. |
Ljuskari (Crustaceae) (26): mišićno meso krakova i abdomena(44). U slučaju rakova i rakovima sličnih tvrdokožaca (kratkorepi morski rakovi – Brachyura i deseteronošci Anomura) mišićno meso iz krakova |
0,50 |
3.2.10. |
Školjkaši mekušci (26) |
1,0 |
3.2.11. |
Glavonošci (bez unutrašnjih organa)(26) |
1,0 |
3.2.12. |
Žitarice, osim mekinja, klica, pšenice i riže |
0,10 |
3.2.13. |
Mekinje, klice, pšenica i riža |
0,20 |
3.2.14. |
Soja |
0,20 |
3.2.15. |
Povrće i voće, izuzev lisnatog povrća, svježeg ljekovitog bilja, listovi glavičastog povrća, gljiva, stabljičastog povrća, korjenastog povrća, gomoljastog povrća i morskih algi(27) |
0,050 |
3.2.16. |
Stabljičasto povrće, korjenasto povrće i gomoljasto povrće, osim celera (27). Za krompir maksimalno dozvoljene količine odnose se na oguljeni krompir. |
0,10 |
3.2.17. |
Lisnato povrće, svježe ljekovito bilje, listovi glavičastog povrća, celer i sljedeće gljive (27): Agaricus bisporus (obična gljiva), Pleurotus ostreatus (bukovača), lentinula edodes (Shiitake gljive) |
0,20 |
3.2.18. |
Gljive, osim onih navedenih u tački 3.2.17. (27) |
1,0 |
3.2.19. |
Dodaci ishrani (39), osim onih navedenih u tački 3.2.20. |
1,0 |
3.2.20. |
Dodaci ishrani (39), koji se sastoje samo ili uglavnom od sušene morske trave ili od proizvoda dobivenih od morske trave |
3,0 |
3.3. |
Živa |
|
3.3.1. |
Riblji proizvodi (26) i mišićno meso ribe (24) (25), izuzev vrsta koje su navedene u 3.3.2. Maksimalna količina za ljuskare (crustaceans) primjenjuje se na mišićno meso krakova i abdomena(44). Kada se radi o rakovima i rakovima sličnim tvrdokošcima (kratkorepi morski rakovi – Brachyura i deseteronošci Anomura), tada se odnosi na mišićno meso krakova. |
0,50 |
3.3.2. |
Mišićno meso sljedećih vrsta ribe (24) (25): - morski đavo (Lophius species) - atlantski som (Anarhichas lupus) - bonito (Sarda sarda) - jegulja (Anguilla species) - carska riba, ružičasta vojna riba (Hoplostethus species) - grenadir (Coryphaenoides rupestris) - plovac (Hippoglossus hippoglossus) - marlin (Makaira species) - megrim (Lepidorhombus species) - cipol (Mullus species) - štuka (Esox lucius) - obični bonito (Orcynopsis unicolor) - bakalar (Tricopterus minutes) - portugalska riba pas (Centroscymnus coelolepis) - raža (Raja species) - crvena riba (Sebastes marinus, S. mentella, S. viviparus) - riba jedro (Istiophorus platypterus) - riba korica (Lepidopus caudatus, Aphanopus carbo) - arbun, pandora (Pagellus species) - morski pas (sve vrste) - zmijska skuša (Lepidocybium flavobrunneum, - Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens) - kečiga (Acipenser species) - sabljarka (Xiphias gladius) - tuna (Thunnus species, Euthynnus species, Katsuwonus pelamis) - kingklip riba (Genypterus capensis) - ružičasta jegulja (Genypterus blacodes) |
1,0 |
3.3.3. |
Dodaci ishrani (39) |
0,10 |
3.4. |
Kalaj (anorganski) |
|
3.4.1. |
Konzervirana hrana osim napitaka |
200 |
3.4.2. |
Konzervirani napici, uključujući voćne sokove i sokove od povrća |
100 |
3.4.3. |
Konzervirana hrana za bebe i prerađena hrana na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, izuzev sušenih proizvoda i proizvoda u prahu (3) (29) |
50 |
3.4.4. |
Konzervirane početne i prijelazne formule za dojenčad, uključujući početno i prijelazno mlijeko za dojenčad, izuzev sušenih proizvoda i proizvoda u prahu (8) (29) |
50 |
3.4.5. |
Konzervirana dijetetska hrana za posebne potrebe(9) (29), namijenjena specijalno za dojenčad, izuzev sušenih proizvoda i proizvoda u prahu. |
50 |
Dio IV. 3-monohloropropan-1,2-diol (3-MCPD)
Hrana (1) |
Maksimalno dozvoljena količina (μg/kg) (MDK) |
|
4.1. |
Hidrolizirani biljni protein (30) |
20 |
4.2. |
Soja sos (30) |
20 |
Dio V. Dioksini i PCB (31)
Hrana |
Maksimalno dozvoljena količina (MDK) |
|||
Suma dioksina (WHO-PCDD/F-TEQ(32) |
Suma dioksina i PCB-a nalik dioksinima (WHO-PCDD/ F-PCB-TEQ) (32) |
Suma PCB 28, PCB 52, PCB 101, PCB 138, PCB 153 i PCB 180 (ICES-6) (32) |
||
5.1. |
Meso i mesni proizvodi (izuzev jestive iznutrice) od sljedećih životinja (6): |
|
|
|
- goveda i ovce |
2,5 pg/g masnoće(33) |
4,0 pg/g masnoće(33) |
40 ng/g masnoće (33)
|
|
- perad |
1,75 pg/g masnoće(33) |
3,0 pg/g masnoće(33) |
40 ng/g masnoće (33)
|
|
- svinje |
1,0 pg/g masnoće(33 |
1,25 pg/g masnoće(33) |
40 ng/g masnoće (33)
|
|
5.2. |
Jetra kopnenih životinja iz tačke 5.1., osim jetre ovce i iz nje dobivenih proizvoda |
0,30 pg/g vlažne mase |
0,50 pg/g vlažne mase |
3,0 ng/g vlažne mase |
Ovčija jetra i iz nje dobiveni proizvodi |
1,25 pg/g vlažne mase |
2,00 pg/g vlažne mase |
3,0 ng/g vlažne mase |
|
5.3. |
Mišićno meso ribe i proizvoda ribarstva i proizvoda dobivenih od njih (25) (34) osim: – divljih jegulja, – divlje slatkovodne ribe, osim diadromnih vrsta riba ulovljenih u slatkoj vodi – riblja jetra i proizvodi od riblje jetre – ulja iz morskih organizama Maksimalna količina za tvrdokošce odnosi se na mišićno meso krakova i abdomena (44). Kada se radi o rakovima i rakovima sličnim tvrdokošcima (kratkorepi morski rakovi – Brachyura i Anomura), onda se odnosi na mišićno meso krakova. |
3,5 pg/g vlažne mase |
6,5 pg/g vlažne mase |
75 ng/g vlažne mase |
5.4. |
Mišićno meso divlje slatkovodne ribe, osim diadromnih vrsta riba ulovljenih u slatkoj vodi i proizvodi od njih (25) |
3,5 pg/g vlažne mase |
6,5 pg/g vlažne mase |
125 ng/g vlažne mase |
5.5. |
Mišićno meso divlje jegulje (Anguilla anguilla) i proizvodi od nje |
3,5 pg/g vlažne mase |
10,0 pg/g vlažne mase |
300 ng/g vlažne mase |
5.6. |
Riblja jetra i proizvodi od nje, osim ulja iz morskih organizama iz tačke 5.7. |
--- |
20,0 pg/g vlažne mase(38) |
200 ng/g vlažne mase(38) |
5.7. |
Ulja iz morskih organizama (ulje iz tijela ribe, ulje iz riblje jetre i ulja iz drugih morskih organizama) namijenjena za ishranu ljudi |
1,75 pg/g masnoće |
6,0 pg/g masnoće |
200 ng/g masnoće |
5.8. |
Sirovo mlijeko (6) i mliječni proizvodi (6) uključujući puter |
2,5 pg/g masnoće(33) |
5,5 pg/g masnoće(33) |
40 ng/g masnoće (33) |
5.9. |
Kokošija jaja i proizvodi od jaja(6) |
2,5 pg/g masnoće(33) |
5,0 pg/g masnoće(33) |
40 ng/g masnoće (33) |
5.10. |
Masnoća sljedećih životinja: |
|
|
|
- goveda i ovce |
2,5 pg/g masnoće |
4,0 pg/g masnoće |
40 ng/g masnoće |
|
- perad |
1,75 pg/g masnoće |
3,0 pg/g masnoće |
40 ng/g masnoće |
|
- svinje |
1,0 pg/g masnoće |
1,25 pg/g masnoće |
40 ng/g masnoće |
|
5.11. |
Miješane životinjske masnoće |
1,5 pg/g masnoće |
2,50 pg/g masnoće |
40 ng/g masnoće |
5.12. |
Biljna ulja i masnoće |
0,75 pg/g masnoće |
1,25 pg/g masnoće |
40 ng/g masnoće |
5.13. |
Hrana za dojenčad i malu djecu(6) |
0,1 pg/g vlažne mase |
0,2 pg/g vlažne mase |
1,0 ng/g vlažne mase |
Dio VI. Policiklični aromatski ugljikovodici
Hrana |
Maksimalno dozvoljena količina (MDK) µg/kg |
||
6.1. |
Benzo(a)piren, benz(a)antracen, benzo(b)fluoranten i krizen |
Benzo(a)piren |
Suma benzo(a)pirena, benz(a)antracena, benzo(b)fluorantena i krizena (45) |
6.1.1. |
Ulja i masti (osim kakao maslaca i kokosovog ulja) namijenjenih za neposrednu ishranu ljudi ili kao sastojak u hrani |
2,0 |
10,0 |
6.1.2. |
Kakao zrna i proizvodi od njih |
5,0 µg/kg masti od 1. 4. 2013. |
35,0 µg/kg masti od 1. 4. 2013. do 31. 3. 2015. 30,0 µg/kg masti od 1. 4. 2015. |
6.1.3. |
Kokosovo ulje namijenjeno za neposrednu ishranu ljudi ili kao sastojak u hrani |
2,0 |
20,0 |
6.1.4. |
Dimljeno meso i dimljeni mesni proizvodi |
5,0 do 31. 8. 2014. 2,0 od 1. 9. 2014. |
30,0 od 1. 9. 2012. do 31. 8. 2014. 12,0 od 1. 9. 2014. |
6.1.5. |
Mišićno meso dimljene ribe, dimljeni proizvodi ribarstva (25) (36), osim proizvoda ribarstva navedenih u tačkama 6.1.6. i 6.1.7. Maksimalna količina za dimljene ljuskavce (Crustaceae) primjenjuje se na mišićno meso iz krakova i abdomena (44). Kada se radi o dimljenim rakovima i rakovima sličnim ljuskarima (kratkorepi morski rakovi-Brachyura i deseteronošci Anomura), onda se primjenjuje na mišićno meso iz krakova |
5,0 do 31. 8. 2014. 2,0 od 1. 9. 2014. |
30,0 od 1. 9. 2012. do 31. 8. 2014. 12,0 od 1. 9. 2014. |
6.1.6. |
Dimljene papaline i konzervirane papaline (25) (47) (sprattus sprattus); dvoljušturni mekušci (svježi, rashlađeni ili smrznuti) (26); termički obrađeno meso i termički obrađeni mesni proizvodi (46) koji se prodaju krajnjem potrošaču |
5,0 |
30,0 |
6.1.7. |
Školjkaši mekušci (36) sušeni |
6,0 |
35,0 |
6.1.8. |
Prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za bebe, za dojenčad i malu djecu (3) (29) |
1,0 |
1,0 |
6.1.9. |
Formule za dojenčad i formule nakon dojenja, uključujući početno i prijelazno mlijeko za dojenčad (8) (29) |
1,0 |
1,0 |
6.1.10. |
Dijetalna hrana za specijalne medicinske potrebe(9) (29) namijenjena posebno za dojenčad i malu djecu |
1,0 |
1,0 |
Hrana |
Maksimalno dozvoljena količina (MDK) mg/kg |
|
7.1. |
Melamin |
|
7.1.1. |
Hrana, osim formula za dojenčad i formula nakon dojenja(48) |
2,5 |
7.1.2. |
Formule za dojenčad i formule nakon dojenja u prahu |
1 |
Dio VII. Melamin i njegovi strukturni analozi
Dio VIII. Akumulirana radioaktivnost u obliku Cs134 i Cs137
Dio IX. Ostali metali: arsen (As) ukupni, bakar (Cu), željezo (Fe) i nikal (Ni)
Hrana |
Akumulirana radioaktivnost izražena u Bq/kg (MDK) |
|
8.1. |
Mlijeko i mliječni proizvodi (49) Hrana za posebne prehrambene potrebe – za djecu do 6 mjeseci života |
370 |
8.1.1. |
Ostala hrana uključujući i ambalažne materijale |
600 |
Navedene odredbe odnose se i na ambalažne materijale u koje je hrana pakirana. Drugi radionuklidi kao Pu238, Pu239, Pu240 i Am241 (Codex grupa 1) ne smiju biti nađeni u ribi i školjkama kao i drugoj hrani. |
|
Hrana |
Maksimalno dozvoljena količina (mg/kg) |
9.1. |
Arsen (As) |
|
9.1.1. |
Bomboni i gume za žvakanje |
0,05 |
9.1.2. |
Čaj (Tea sinensis) i domaći čaj |
1,0 |
9.1.3. |
Čokolada i proizvodi od čokolade |
0,5 |
9.1.3.1. |
Čokolada bez šećera |
1,0 |
9.1.3.2. |
Kakao prah, kakao pogače, kakao masa i kakao zrno |
1,0 |
9. 1.4. |
Svježe i prerađene gljive (samonikle i uzgojene) |
0,3 |
9. 1.4.1. |
Suhe samonikle i uzgojene gljive |
1,0 |
9. 1.5. |
Jaja i jaja u prahu |
0,1 |
9. 1.6. |
Kafa i prerađevine od kafe |
1,0 |
9. 1.7. |
Kvasac |
0,5 |
9. 1.8. |
Ulja i masti, biljnog i životinjskog porijekla, margarin i margarinski namazi |
0,1 |
9. 1.8.1. |
Nerafinirano ulje, riblje ulje i kakao maslac |
0,4 |
9. 1.9. |
Meso goveda, ovaca, svinja i peradi, osim iznutrica |
0,1 |
9. 1.9.1. |
Proizvodi od mesa goveda, ovaca, svinja i peradi |
0,3 |
9. 1.9.2. |
Iznutrice goveda, ovaca, svinja i peradi i njihovi proizvodi |
0,5 |
9. 1.10. |
Mlijeko i mliječni proizvodi |
0,1 |
9. 1.11. |
Sirće |
0,2 |
9. 1.12. |
Osvježavajuća bezalkoholna pića i pivo |
0,3 |
9. 1.13. |
Voće i povrće |
0,3 |
9.1.13.1. |
Sušeno voće |
0,5 |
9.1.13.2. |
Sušeno povrće i koncentrat rajčice |
1,0 |
9. 1.14. |
Riba** riječna i morska |
2,0 |
9.1.14.1. |
Bijela morska riba |
4,0 |
9.1.14.2. |
Tuna, sabljarka, školjke i glavonošci |
8,0 |
9.1.14.3. |
Rakovi |
15,0 |
9.1.14.4. |
Proizvodi od riječne i morske ribe |
3,0 |
9.1.14.5. |
Proizvodi od bijele morske ribe |
6,0 |
9.1.14.6. |
Proizvodi od tune, sabljarke, školjki i glavonožaca |
12,0 |
9.1.14.7. |
Proizvodi od rakova |
22,5 |
9. 1.15. |
Sol za ljudsku ishranu |
2,0 |
9. 1.16. |
Sokovi od voća i povrća |
0,2 |
9. 1.17. |
Šećer |
1,0 |
9. 1.18. |
Začini |
5,0 |
9. 1.19. |
Sušeni luk |
2,0 |
9. 1.20. |
Hmelj |
2,0 |
9. 1.21. |
Žitarice i proizvodi od žitarica |
0,5 |
9. 1.22. |
Dječja hrana na bazi voća, povrća i žitarica za dojenčad i malu djecu |
0,1 |
|
Hrana |
Maksimalno dozvoljena količina (mg/kg) |
9.2. |
Bakar (Cu) |
|
9.2.1. |
Alkohol |
10,0 |
9.2.2. |
Čokolada i proizvodi od čokolade |
15,0 |
9.2.2.1. |
Čokolada bez šećera |
30,0 |
9.2.3. |
Kakao prah, kakao pogače i kakao masa |
50,0 |
9.2.3.1. |
Kakao zrno |
70,0 |
9.2.4. |
Bubrezi goveda, ovaca, svinja i peradi |
1,0 |
9.2.5. |
Likeri |
30,0 |
9.2.6. |
Margarin |
0,4 |
9.2.6.1. |
Margarinski namaz |
1,5 |
9.2.7. |
Masti i ulja životinjskog porijekla |
0,4 |
9.2.7.1. |
Maslac |
0,5 |
9.2.8. |
Ulja i masti biljnog porijekla |
0,1 |
9.2.8.1. |
Nerafinirano ulje i kakao maslac |
0,4 |
9.2.9. |
Med |
2,0 |
9.2.10. |
Jetra goveda, ovaca, svinja, peradi i njihovi proizvodi |
80,0 |
9.2.11. |
Sirće |
5,0 |
9.2.12. |
Povrće u metalnoj i drugoj ambalaži |
5,0 |
9.2.12.1. |
Koncentrat paradajza |
20,0 |
9.2.13. |
Rakija i žestoka pića |
10,0 (*) |
9.2.14. |
Riblji proizvodi u metalnoj ambalaži (**) |
30,0 |
9.2.15. |
So za ljudsku ishranu |
2,0 |
9.2.16. |
Sok od voća i povrća |
5,0 |
9.2.17. |
Šećer bijeli |
1,0 |
9.2.17.1 |
Šećer smeđi |
10,0 |
9.2.18. |
Vino |
1,0 |
9.2.19. |
Voće u metalnoj i drugoj ambalaži |
10,0 |
|
Hrana |
Maksimalno dozvoljena količina (mg/kg) |
9.3. |
Željezo (Fe) |
|
9.3.1. |
Alkohol |
10,0 |
9.3.2. |
Samonikle i uzgojene gljive u metalnoj ambalaži |
50,0 |
9.3.3. |
Likeri |
30,0 |
9.3.4. |
Ulja i masti biljnog i životinjskog porijekla, margarin i margarinski namazi |
1,5 |
9.3.4.1 |
Nerafinirana ulja, masti i riblje ulje |
5,0 |
9.3.4.2. |
Kakao maslac |
2,0 |
9.3.5. |
Med |
20,0 |
9.3.6. |
Sirće |
10,0 |
9.3.7. |
Povrće i proizvodi od povrća u metalnoj ambalaži |
20,0 |
9.3.8. |
Riblji (**) proizvodi u metalnoj ambalaži |
30,0 |
9.3.9. |
Voće i proizvodi od voća u metalnoj ambalaži |
30,0 |
9.3.10. |
Sok od voća i povrća, koncentrirani sok, voćni sirup i baza citrus (razrijeđeni) u metalnoj ambalaži |
15,0 |
9.3.11. |
Vino crno |
20,0 |
9.3.11.1. |
Vino ružičasto |
15,0 |
9.3.11.2. |
Vino bijelo |
10,0 |
9.3.12. |
Rakija i žestoka pića |
10,0(*) |
|
Hrana |
Maksimalno dozvoljena količina (mg/kg) |
9.4. |
Nikal (Ni) |
|
9.4.1. |
Ulja i masti biljnog porijekla, margarin i margarinski namazi |
0,5 |
Srodnik |
TEF vrijednost |
Srodnik |
TEF vrijednost |
Dibenzo-p-dioksini (PCDDs) |
|
PCB nalik dioksinima: Non-orto PCB + Mono-orto PCB |
|
2,3,7,8-TCDD |
1 |
Non-orto PCB |
|
1,2,3,7,8-PeCDD |
1 |
PCB 77 |
0,0001 |
1,2,3,4,7,8-HxCDD |
0,1 |
PCB 81 |
0,0003 |
1,2,3,6,7,8-HxCDD |
0,1 |
PCB 126 |
0,1 |
1,2,3,7,8,9-HxCDD |
0,1 |
PCB 169 |
0,03 |
1,2,3,4,6,7,8-HpCDD |
0,01 |
|
|
OCDD |
0,0003 |
|
|
|
|
|
|
Dibenzofurani (PCDFs) |
|
Mono-orto PCB |
|
2,3,7,8-TCDF |
0,1 |
PCB 105 |
0,00003 |
1,2,3,7,8-PeCDF |
0,03 |
PCB 114 |
0,00003 |
2,3,4,7,8-PeCDF |
0,3 |
PCB 118 |
0,00003 |
1,2,3,4,7,8-HxCDF |
0,1 |
PCB 123 |
0,00003 |
1,2,3,6,7,8-HxCDF |
0,1 |
PCB 156 |
0,00003 |
1,2,3,7,8,9-HxCDF |
0,1 |
PCB 157 |
0,00003 |
2,3,4,6,7,8-HxCDF |
0,1 |
PCB 167 |
0,00003 |
1,2,3,4,6,7,8-HpCDF |
0,01 |
PCB 189 |
0,00003 |
1,2,3,4,7,8,9-HpCDF |
0,01 |
|
|
OCDF |
0,0003 |
|
|
2014 © JP NIO Službeni list Bosne i Hercegovine. Sva Prava Pridržana.